Hoeveel instructiefilmpjes zitten er bij Reken Maar?
Er zijn 384 filmpjes (RM1: 17, RM2: 42, RM3: 53, RM4: 72, RM5: 93 en RM6: 107). De leerlingen kunnen ze vinden via het bingeleiland.
In het online bordboek staan alle instructiefilmpjes in de map "media" en de filmpjes die nodig zijn bij de lesgang (bv. het leren schrijven van de getallen in leerjaar 1) staan ook nog eens in de bordlessen. In Bingel bij de downloads kan je een handig overzicht in excel raadplegen.
Welke visie hanteert Reken Maar aangaande instructietaal?
Er werd bewust gekozen voor korte, eenduidige instructies, zodat taalzwakkere kinderen de verschillende instructies snel kunnen leren kennen en begrijpen. Pictogrammen ondersteunen de talige instructies visueel. (= basiszorg, fase 0)
De picto's werden binnen de uitgeverij vastgelegd voor alle nieuwe uitgaven en zijn prikkelarm (cfr. Sclera-picto’s voor kinderen met ASS).
In welke mate is er aandacht voor handelend werken (het CSA-model) in Reken Maar?
Reken Maar! trekt resoluut de kaart van het handelen. We volgen de principes van het CSA (CPA)-model. Reken Maar! gaat uit van de overtuiging dat echt inzicht in getallen (rekenen) tot stand komt vanuit het motorisch beleven/ervaren van hoeveelheden en bewerkingen. Op dit niveau kan niet alleen instructie gegeven worden die tot inzicht leidt; je kunt ook handelend bewerkingen laten uitvoeren of laten meten. De meeste kinderen lopen vast wanneer we de volgende stap nemen en het concreet materiaal gaan voorstellen door een afbeelding of een schema en zeker wanneer we volledig abstract gaan werken (bv. getal, afstand of een gewicht). Voor vele kinderen, wiens hersenen nog in volle ontwikkeling zijn, gaat die stap naar abstraheren veel te snel. Vandaar dat we zeer lang handelen in RM1 en zeer veel tijd nemen om de getallen te ontdekken en te ervaren alvorens we ermee gaan rekenen. In het zorgmateriaal dalen we zeer vaak (ook nog in RM3) terug af naar het concrete, handelende niveau. Je kunt immers pas naar het picturale of schematische niveau van verwerking als het concrete niveau geautomatiseerd is.
Kun je ook in een hoger leerjaar nog instappen in het Groeiboekje? Hoe?
Ja. Er is een handleiding beschikbaar bij het groeiboekje. Je vindt deze bij de "Downloads" op 'bingel voor leerkrachten'. Het eerste deel van het boekje gaat over meten: bv. hun gewicht, hun lengte, hoe ver ze kunnen springen – zwemmen … Het tweede deel gaat over attitudes en daar kun je – met de suggesties uit de handleiding – in elk leerjaar mee aan de slag.
Hoe werk je met de Verrijkingsmap?
Er is voor elk leerjaar een Verrijkingsmap voorzien met telkens 3 bundels verrijkingsmateriaal en 1 project per blok. In de handleiding lees je op welke momenten je de sterkere of instructieonafhankelijke leerlingen met dit materiaal kan laten werken. Wie over de differentiatiemodule van bingel beschikt, kan de bundels en de projecten ook downloaden of afdrukken onder "Differentiatiemodule: zorg bij elke les" in 'bingel voor leerkrachten'. Wie ervoor kiest om eerst een instaptoets af te nemen, kan de resultaten ervan invoeren bij "Differentiatiemodule: toetsen en zorg bij elke toets" in 'bingel voor leerkrachten'. Bingel zet dan op basis van de toetsresultaten automatisch verrijkingsmateriaal op papier klaar. De leerlingen kunnen de gemaakte oefeningen controleren via het eiland van bingel. Ze vullen daar hun resultaten in bij de bijhorende bingeloefening en krijgen dan feedback. Als leerkracht kun je dit opvolgen via "Resultaten" in 'bingel voor leerkrachten'.
Je kunt het zorgspoor inzetten om aan preteaching te doen; als apart spoor in de klas tijdens de les (bv. i.s.m. co-teacher/zorgleerkracht) of nadat de les gegeven werd. (bv. miniklassikaal met zorgleerkracht).
Hoe werk je met de zorgmap bij Reken Maar?
Er is voor elk leerjaar een zorgmap voorzien zodat je bij elke les met een apart zorgspoor aan de slag kunt. Het zorgspoor wordt ondersteund met verlengde instructie op de REDICODIS-pagina in de handleiding en met werkblaadjes (aangepast oefenmateriaal) in de zorgmap. Wie over de differentiatiemodule van bingel beschikt, kan de werkblaadjes ook downloaden of afdrukken onder "Differentiatiemodule: zorg bij elke les" in 'bingel voor leerkrachten'.
Je kunt het zorgspoor inzetten om aan preteaching te doen; als apart spoor in de klas tijdens de les (bv. i.s.m. co-teacher/zorgleerkracht) of nadat de les gegeven werd. (bv. miniklassikaal met zorgleerkracht).
Welke visie hanteert Reken Maar aangaande illustraties?
Illustraties in Reken Maar! worden zo functioneel mogelijk gehouden, bv. ter illustratie van een rekenverhaal of wanneer de bollobo's ingezet worden, is dat om een tip te geven bij de oefening. We hebben de pagina's in de werkschriften en op de kopieerbladen, zorgbladen, … bewust ontdaan van alle overbodige, niet functionele illustraties. (= basiszorg, fase 0)
De illustraties in Reken Maar! zijn niet tijds- of seizoensgebonden.
Kunnen kinderen die het zorgtraject volgen nog een getuigschrift behalen?
Het zorgtraject voorziet aangepast oefenmateriaal en verlengde instructie ter ondersteuning van het zorgteam. We beogen echter dat wie het zorgtraject doorloopt uiteindelijk zeker de basisleerstof beheerst. Zelfs wanneer je de curriculumdifferentiatie vanaf leerjaar 4 volgt, kan een kind nog steeds tot de beheersing van de minimumdoelen (= de eindtermen) komen. Het is natuurlijk aan de school om te oordelen of het kind deze minimumdoelen ook daadwerkelijk beheerst en dus recht heeft op het getuigschrift.
Hoe kun je in een graadsklas of combinatieklas aan het werk met Reken Maar?
Een uitgebreid antwoord hierop vind je in onze bundel "Aan de slag met Reken Maar! in graad- of combinatieklassen" bij de "Downloads" in 'bingel voor leerkrachten'.